Zweethut

De Zweethut is een ceremonie die door vele oervolkeren op de hele wereld werd gehouden. Stenen, Water, Kruiden, Stoom, Reinigen. De Sauna van de Scandinavische en Russische volken in het Noorden. De Hammam in het Oosten, de Zweetbaden met bladeren in Zuid Amerika, de Inipi ofwel zweethut bij de Lakota Natives in Noord Amerika. Ook onze Keltische voorouders hadden hier Zweethutten.

 

Sinds 2000 ben ik deelnemer aan diverse Zweethutceremonies op verschillende plekken. Ik leef zo respectvol mogelijk, vanuit het Hart en bewandel de  Rode Weg.

 

Sinds 2008 giet ik soms een hut en ben soms vuurvrouw. Ik giet Common Man Lodges, dus Zweethutten voor de familie/vrienden/kleine kring. Ter reiniging en om je weer opnieuw met Creator en jezelf te verbinden.

 

Dank aan Al Mijn Leraren en Leraressen voor het delen en voor-leven van deze Weg.

 

Een Zweethut/Inipi is een hut van Wilgentenen die afgedekt word met dekens.  Er wordt een soort deur gemaakt, die tussen de rondes door open gemaakt wordt. In de Hut is het donker, behalve als de 'deur' open is tussen de rondes.

In een Vuur worden Stenen verhit. De roodgloeiende Stenen worden, in fases, tijdens 4 rondes de Hut in gebracht. Daar wordt Water en Kruiden op gedaan, waardoor er een helende stoom ontstaat. Dit is het fysieke niveau van reiniging. Er kan tevens een reiniging ontstaan op emotioneel, psychisch en spiritueel vlak. Dat is per persoon verschillend hoe diep en op welk niveau het doorwerkt.

We blijven gedurende alle rondes in de Hut. Mocht je er toch voor het einde uit willen, kan dat altijd. Dan kan je je omkleden en bij het Vuur aanwezig blijven gedurende de rest van de Hut.

 

Iedereen helpt mee tijdens deze Ceremonie en draagt bij wat hij/zij kan. Het zagen van het Hout, verwijderen van "on"kruid, afdekken van de Hut met dekens en Water halen, afwassen/opruimen. Na de Ceremonie worden eerst de dekens en de plek gezamenlijk opgeruimd. Daarna volgt er een maaltijd van het meegebrachte eten en wassen af/ruimen op. Iedereen neemt eten en drinken mee om te delen gedurende de dag en voor na de Ceremonie, dat noemt men Potluck.

 

De Zweethutceremonie wordt ook vaak gedaan als ondersteuning in een levensproces of om je te helpen bij een bepaalde levensfase. Puberteit, vieren van menstruatie krijgen, dus van meisje naar vrouw worden, overgang naar volwassenheid, huwelijk, maar ook om je verdriet te verwerken bij bv een scheiding of een overlijden van een dierbare. En ook om dank te zeggen voor het Leven, voor alles wat je op je pad hebt mogen ontvangen. Het is onmogelijk om alles te beschrijven wat een Zweethut kan brengen.

 

Bij deelname aan een Zweethut  24 uur vooraf geen alcohol/drugs  gebruiken. Vasten vooraf mag, maar drink zeker voldoende, zorg goed voor jezelf. Het is niet de bedoeling, dat je door gebrek aan voeding/vocht gaat flauw vallen.

 

We gaan bedekt de hut in en uit.  Mannen dragen een short/handdoek/omslagdoek, vrouwen dragen een handdoek/omslagdoek/dunne jurk of rok met t-shirt.  Je kan je voorstellen, dat je in een Ceremonie de Sprits uitnodigt om te komen helpen en het is fijn om op een beleefde manier dit bezoek en deze hulp te ontvangen.

 

Neem 2 grote handdoeken mee, 1 om mee te nemen de hut in en 1 om je mee af te drogen na de hut.

Neem om de tabakszakjes te maken tabak/shag mee, liefst van een additief vrij merk zoals American Spirit. Mocht je dit vergeten, er is altijd wel tabak aanwezig.

Je kan/mag katoenen stof meenemen (rood, geel, wit, zwart, groen, blauw), maar er is altijd stof aanwezig. Ook katoenen draad om de tabakszakjes te binden is aanwezig.


Iedereen neemt iets te eten en drinken mee om vóór en na de hut met elkaar te delen. Dat wat na de hut genuttigd wordt, houdt je gewoon even apart. Potluck genoemd.

Neem kleding mee om een dag buiten te zijn, aangepast aan het weer, evt. regenkleding, laarzen etc.

 

Er is een vaste prijs per persoon. Daarnaast is een donatie wenselijk, in geld en/of in natura zoals hout/stof/tabak of andere benodigdheden, afhankelijk van wat je kan of wil bijdragen. Er kunnen zo nieuwe stenen, stof, hout/tabak/materiaal en andere aanverwante spullen gekocht worden. Tevens worden diegene die de hut begeleidt en de vuurman hiervan betaald voor zijn/haar tijd/benzine/onkosten en is er een vergoeding voor de eigenaars van de plek.

 

Het is gebruikelijk om voor de vuurman/vuurvrouw en diegene die de hut leidt een pakje tabak mee te brengen. Tabak is in deze traditie heilig en wordt aan de Spirits geofferd. Liefst tabak zonder additieven, zoals American Spirit en Pueblo. Tegenwoordig zijn er ook andere merken die additief vrij zijn.


Mocht je een hut willen bijwonen of voor je eigen groep willen aanvragen kan dat.

Een Zweethut is ook mogelijk als teambuilding. Stuur mij een bericht of bel mij. Wees welkom.


Op dit moment zoek ik een nieuwe locatie  in een straal van 20-25  km rondom Landgraaf/Heerlen. Mocht je een grote tuin, klein weilandje of andere plek beschikbaar hebben die ik hiervoor gebruiken kan, neem maar contact met mij op.